Нардеп заволодів $20 млн з держбанку, - САП

Національне антикорупційне бюро України розслідує організоване народним депутатом України та втілене його родичами та бізнес-партнерами заволодіння 20 млн доларів США з держбанку

Про це у вівторок, 23 жовтня, повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у своєму Facebook.

За даними слідства, один з народних депутатів наприкінці 2013 року організував шляхом зловживання службовим становищем керівниками підконтрольного йому підприємства заволодіння коштами банківської установу під приводом отримання кредиту. 

"Вказані кошти необхідні були для забезпечення купівлі корпоративних прав одного з підприємств на узбережжі Чорного моря. Але оскільки розміру забезпечення для видачі кредиту було не достатньо, за попередньою змовою з працівниками банку, залученими до злочину, співучасниками складено договір про начебто поставку товару, за яким право вимоги грошових коштів на суму понад 100 млн. грн. було передано у якості забезпечення кредиту", - йдеться у повідомленні.

Як свідчать слідчі, відповідний договір про видачу кредиту банком було невідкладно підписано фактично вночі. В результаті безпідставної видачі кредиту, банківська установа, окрім втрати коштів, також зазнала збитків на суму сформованого резерву – понад 130 млн. грн.

"Наразі 10 осіб затримано, їм повідомляється про підозру і готуються клопотання про застосування запобіжних заходів", - зазначили у САП.  

Найближчим часом подання щодо дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа буде скеровано генпрокурору. За даними "Української правди", йдеться про нардепа від групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.