Попри війну контрабанди зброї з України більше не стало, - ДПСУ

Обсяги незаконного переміщення зброї як через державний кордон України, так і через лінію розмежування на Донбасі та адмінкордон із Кримом, не збільшилися порівняно з довоєнним часом

Про це заявив перший заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк у Львові під час круглого столу під егідою ОБСЄ на тему контрабанди зброї та боєприпасів, передає прес-служба ДПСУ.

"З початку цього року вилучено близько 500 одиниць зброї, тоді як у довоєнний 2013-й її було удвічі більше - 1130 одиниць. Вкрай важливо, що лише незначна частина зброї є вогнепальною. Сьогодні вона складає 5%. Торік - 14%. Переважає холодна та пневматична, половину з якої ми вилучаємо на кордоні з Польщею", - розповів Серватюк.

Водночас прикордонник наголосив, що загроза зберігається для всього кордону з РФ та адмінмежі з окупованим Кримом, а на сході України неконтрольована ділянка кордону активно використовується Росією для всебічного забезпечення незаконних збройних формувань.

У 2017 році в районі проведення військової операції прикордонники вилучили 61 одиницю зброї та 8,3 тис. боєприпасів, у поточному році - 27 одиниць зброї та 10,5 тис. боєприпасів. При цьому 80% боєприпасів виявили за оперативною інформацією у схованках на місцевості, де відбувалися бойові дії.

Серватюк. зазначив, що українські прикордонники активно впроваджують європейські підходи інтегрованого управління кордонами та наголосив на ефективній співпраці з прикордонними і правоохоронними відомствами сусідніх держав, а також міжнародними безпековими організаціями.

"Це дає можливість проводити спільні спеціальні прикордонні операції, зокрема "Кордон", брати участь у спільних заходах під координацією Агенції FRONTEX та місій ЄС, спільно патрулювати кордон з ЄС та Молдовою, поширювати спільний контроль, який вже діє у 10 пунктах пропуску (на кордоні з Молдовою та Польщею). Системно розвивається і міжвідомча інформаційна взаємодія, у т. ч. з Інтерполом", - сказав Серватюк.