Волинець: “Для виходу вугільної галузі із кризи потрібно відмовитися від зниження ціни”

Вже від 1 листопада ціна газу для населення зросте на 23%. Тим часом електроенергія в цьому  році  -  не дорожчала. Це пов'язано з тим, що ціна на неї залежить від вартості вугілля, яке в Україні цьогоріч практично не дорожчало. Славнозвісна формула “Роттердам+” стримує зростання ціни електроенергії. За підрахунками голови НКРЕКП Оксани Кривенко формула дала споживачам змогу зекономити до 40 млрд грн.

У тому, як формуються ціни на вугілля і що робити з українською вугільною галуззю намагалися розібратися у парламентському комітеті з питань ПЕК.  голова Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок Комітету Михайло Волинець наголосив, що наразі для виходу галузі із кризи необхідно, у першу чергу, відмовитись від закликів знизити ціну на українське вугілля: "Українське вугілля забиралося у 2-3 рази дешевше, ніж те, яке постачалось з закордону. Держпідтримка у цей час не виділялась, і галузь просто була розграбована за участю "смотрящіх".

Проте, наразі ціну на вугілля продовжують знижувати. А ще лобі імпортерів вугілля пропонують відмовитися від формули “Роттердам+”. "Тобто, 3200 гривень - ціна за якою завозять вугілля з закордону, 3500 і вище. І у той час, коли з 1 жотвня поставили ціну на українське вугілля 2091 гривень", - обурюється  Волинець.

 Своєю чергою міністр енергетики та вугільної промисловості  Ігор Насалик наголосив, на галузь не виділяли необхідних грошей. Наразі лише 11 шахт є прибутковими, а зношеність обладнання сягає 90%: "Ми зобов'язані розвивати вугільну галузь, бо нам немає більше чим забезпечити теплову генерацію. Якщо будуть виділені кошти на модернізацію галузі, і я не говорю у великих масштабах,  я говорю мінімальне, що ми можемо зробити - 2 млрд гривен, то через 5-7 місяців ми не будемо дотаційними. Ми не потребуватимемо додаткового ресурсу з держбюджету".

 22 серпня набув чинності закон про виплату боргів гірникам. Зокрема, нардепи направили майже півтора мільярда гривень на підтримку вугільної галузі. Проте, за словами міністра,  з цієї суми виплатили лише 113 млн гривень.