Суд Швейцарії підтримав "Укрнафту" у справі про привласнене Росією майно в Криму

Верховний суд Швейцарії підтвердив правомірність звернення ПАТ "Укрнафта" у міжнародний арбітражний суд для захисту своїх активів в АР Крим, захоплених після анексії півострова Росією

Про це повідомила прес-служба "Укрнафти".

Зазначається, що Росія після захоплення Криму у 2014 році із застосуванням сили позбавила "Укрнафту" прав власності на 16 автозаправних станцій. "Укрнафта" подала скаргу до міжнародного арбітражного суду, спираючись на Угоду між Кабміном України та урядом РФ.

Так, міжнародний арбітражний суд визначив Швейцарію у якості місця арбітражу. Втім Росія не визнала міжнародний арбітражний суд компетентним і оскаржила його рішення, звернувшись до Верховного Суду Швейцарії.

У результаті Верховний Суд Швейцарії відхилив позов РФ і ухвалив рішення на користь "Укрнафти".  Відповідно, арбітражне провадження продовжиться і в найближчий час очікується остаточне рішення по справі. Тому "Укрнафта" очікує, що це рішення підтвердить її право на компенсацію у 50 млн дол. США від РФ за експропріацію майна.

У відомстві сподіваються, що рішення Верховного Суду Швейцарії також може вплинути на рішення інших судів в аналогічних справ українських компаній проти РФ.