Австрія не підтримує скасування антиросійських санкцій

Наразі Австрія не бачить перспективи працювати в рамках Євросоюзу над скасуванням санкцій проти РФ, оскільки відсутній прогрес у виконанні Мінських домовленостей

Про це заявила міністр Австрії у справах Європи Карін Кнайсль під час виступу в Національній раді Австрії, повідомляє Укрінформ.

"Санкції були вперше введені 31 липня 2014 року, і з того часу кожні шість місяців продовжуються. На сьогодні, на жаль, ми не бачимо жодних відчутних успіхів у Мінських домовленостях, щоб добиватися зняття економічних санкцій в рамках ЄС", - заявила Кнайссль, відповідаючи на питання щодо роботи над зняттям санкцій ЄС проти Росії.

Кнайссль заявила, що Австрія в рамках свого головування в Раді ЄС виступає за покращення діалогу між ЄС та Росією. Однак, вона нагадала, що санкції ЄС проти РФ були введені у зв’язку з анексію Криму та "дестабілізацією на Сході України", і серед передумов їх послаблення має бути "прогрес у виконанні передбачених Мінськими домовленостями кроків".

Водночас під час виступу у парламенті глава МЗС поскаржилася на те, що антиросійські санкцій сильно відображаються на економіці Австрії, експорт якої в Росію через ці санкції та російські контрсанкції скоротився на третину.

Австрійський міністр також заявила про необхідність розвитку двостороннього діалогу з Росією. На цьому тлі вона також вказала на роботу над створення російсько-австрійського форуму "Сочинський діалог", який має стати майданчиком для неформального спілкування громадянських суспільств двох країн.

Кнайссль прославилася своїм скандальним весіллям. Вона запросила на святкування, що відбулося 18 серпня, президента РФ Володимира Путіна. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що запрошення Путіна на весілля міністра закордонних справ Австрії вплинуло на довіру між Києвом і Віднем.