Княжицький: Перший Музейний Форум - важливий майданчик розвитку музейної галузі

Перший Музейний Форум у Києві є важливим майданчиком розвитку музейної галузі

Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький в четвер, 25 жовтня, під час прес-конференції щодо відкриття Першого Музейного Форуму в Києві.

Голова Комітету з питань культури і духовності зауважив, що в сфері культури вже відбулося багато позитивних змін.

"Ми спробували, думаю, вдало, підняти українське кіно, обмежити іноземне втручання у культурні процеси. Ми зробили багато для збереження архітектурних пам’яток, пам’яток ЮНЕСКО зокрема. Зараз працюємо над архівною справою і переходимо до музейної сфери", - сказав він.

На думку Миколи Княжицького, культура і музейна сфера, зокрема, відіграють дуже велику роль в ідентифікації нації.

"Перед нашою музейною сферою, яка формувалася ще у радянські часи, сьогодні стоять зовсім інші виклики. Є музеї різних форм власності. Є музеї традиційні та наративні, яких, на жаль, мало. Наше завдання - почути їх та взятися зараз за реформування усієї сфери. 
Очевидно, що має бути прийнято новий ефективний закон. Ми маємо підтримати ці музеї економічно, методично, ми маємо змінити систему управління музеями", - сказав Микола Княжицький.

Він також наголосив на проблемах українських музеїв. Так, художні музеї не мають коштів на закупівлю полотен, історичні - на реставрацію або археологічні роботи. Традиційні музеї не отримують достатнього фінансування. Крім того, в Україні майже немає музеїв наративних, які б розповідали історію з застосуванням сучасних технологій, мультимедіа, де відвідувач стає ніби співучасником подій, про які розповідається. Такі музеї фінансуються за окремими проектами.

"Музеї мають бути різними, їх має бути багато. І для цього має бути програма розвитку музейної справи, яку б мало запропонувати міністерство культури. Тому сьогоднішній захід, сподіваюсь, стане ефективним майданчиком для діалогу між владою, суспільством та представниками музейної галузі", - підсумував Микола Княжицький.

Київський музейний форум - культурно-мистецький захід, який об’єднає музейних працівників Києва, багатьох регіонів України та іноземних фахівців.  Захід проходить у Музейно-виставковому центрі "Музей історії міста Києва" 25-26 жовтня. Протягом двох днів учасники Форуму обговорюватимуть питання законодавства у сфері музейної справи, впровадження сучасних технологій та створення електронних фондів, менеджмент та маркетинг, перейняття досвіду провідних музеїв Європи як у роботі з фондами, так і в позиціонуванні себе на ринку надання культурних послуг, та інші.

Захід ініційований Національною спілкою театральних діячів України та проходить за підтримки Департаменту культури КМДА, Музею історії Києва та Kyiv Art Week.

У прес-конференції щодо відкриття Першого Музейного Форуму взяли участь голова НСТДУ Богдан Струтинський, директор Департаменту культури КМДА Діана Попова, куратор фестивалю Kyiv Art Week Євген Березницький та віце-директор Музею Варшавського повстання (Польща) Павел Укєльський.