"Рада Громадської безпеки" просить силовиків розслідувати дії нардепа Клімова

Члени громадської організації стверджують, що народний депутат від групи "Партія "Відродження" Леонід Клімов причетний до захоплення державного майна

Громадська організація "Рада Громадської безпеки" звернулася до Служби безпеки України, міністерства внутрішніх справ і до президента з проханням розслідувати дії нардепа, члена депутатської групи "Партія "Відродження" Леоніда Клімова. Листи організація опублікувала 24 жовтня на своєму сайті.

В "Раді Громадської безпеки" (РДБ) заявляють, що Клімов, обраний до парламенту як мажоритарник від одеського округу, причетний до захоплення державного майна. Активісти описали діяльність політика з 70-х років, коли той після роботи заввідділом у "Спорттоварах" став партійним функціонером.

"Саме на уламках Радянського Союзу виросла "бізнес-імперія" уродженця Макіївки Донецької області Леоніда Климова. Керівні посади в Одеському виконкомі і сфері торгівлі стали в період пострадянської приватизації надзвичайно зручним інструментом - коли комсомолець, а потім вже бізнесмен Клімов приватизував/привласнив цілу низку державних виробничих, торговельних і туристичних об'єктів, земельних ділянок і т. д. Згодом захоплена власність була трансформована у цілу бізнес-імперію Климова, відому під назвою "Примор'я". До фінансово-промислової групи "Примор'я" входять будівельні, промислові, торговельні, сільськогосподарські, готельні та туристичні компанії", - йдеться у листах.

Активісти стверджують, що для захоплення власності політик використовував підпали.

"У правовій площині знаходиться достатня кількість фактів незаконного привласнення Клімовим ринку "Привоз", землі під забудову в прилеглих до "Привозу" кварталах, стадіону "Чорноморець" і т.д. Існує чимало фактів, як жителів старих кварталів виживали з їхніх будинків - в боротьбі за землю виконавці Клімова влаштовували підпали в старих житлових кварталах і залякували людей", - зазначають вони у зверненні.

Члени організації додали, що збанкрутілий "Імексбанк", яким також керував нардеп, досі не розрахувався із вкладниками.

"Десятиліттями Клімов керував комерційним банком "Імексбанк", який із залученням корупційних зв'язків зробив головною фінансовою артерією міста - примусово в зарплатні проекти "Імексбанку" були залучені всі державні установи міста і області, а також Пенсійний фонд України в Одеській області. Після банкрутства через неплатоспроможність в 2015 році вищезгадана банківська установа депутатської імперії Климова залишила після себе мільярдні борги перед державою і вкладниками - досі тривають суди, в яких представниками банку виступає тимчасова адміністрація", - йдеться у заяві РГБ до правоохоронців і президента України.

В організації наголошують, що до лютого 2014 року Клімов був позаштатним радником президента України Віктора Януковича, а будучи нардепом попереднього скликання від Партії регіонів, голосував за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

Активісти вимагали, щоб влада дала правову оцінку "протиправній діяльності і злочинній бездіяльності всіх посадових осіб, причетних до безкарності олігархічного клану Климова", відновили розслідування "економічних/кримінальних/антидержавних злочинів, до яких причетні Леонід Клімов і його оточення", а також перевірили його зв'язок із терористичними формуваннями "ДНР", "ЛНР" і зв'язки з Росією.