Україна позвалася на РФ до Міжнародного кримінального суду за незаконний призов кримчан у військо окупанта

Російська федерація не дотримується норм міжнародного права, відповідно до яких призов на службу до збройних сил держави-окупанта є забороною

Про це заявила прокурор прокуратури Автономної Республіки Крим Єлизавета Дзігора, передає "Інтерфакс Україна".

"РФ цієї заборони не дотримується, призов відбувається. Таким чином, очевидним є факт скоєння воєнного злочину... Інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду, яке направила прокуратура АРК... містить у собі низку фактів цього злочину, які підтверджуються доказами", - повідомила прокурор.

Вона сказала, що докази оформлено належним чином і систематизовано, їх доповнюватимуть.

"Метою подання такого інформаційного повідомлення до МКС є розслідування, яке розпочне офіс прокурора МКС в Україні", - зазначила Дзігора.

Наразі зібрано 165 нормативно-правових актів, які підтверджують факт призову на окупованій території. Про це повідомив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов, передає "Укрінформ",

"Це накази російського президента про початок проведення призовної кампанії, закони, які дозволяють проводити цей призив на окупованій території, і навіть звіти місцевих адміністрацій, наприклад, щодо розподілу коштів на проведення кампанії в конкретному районі Криму", - зазначив Сєдов.

Крім того, правозахисники провели аналіз так званих "судів" у Криму.

"Станом на зараз винесено 33 рішення щодо жителів Криму за ухилення від служби в лавах ЗС РФ, ще три справи перебувають на розгляді", - сказав Сєдов.

Але реєстрація в українських військкоматах дасть можливість жителям окупованого півострову Криму призовного віку уникнути служби у ЗС РФ. 

"Юнаки призовного віку, що проживають у Криму, мають приїжджати і реєструватися у військових комісаріатах в Україні", - сказав член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв на прес-конференції в Києві в четвер. 

За наявності такої реєстрації військкомати на окупованій території не мають права призивати молодих людей до своїх збройних сил. Так, це один із способів уникнути служби у Збройних силах РФ

За словами Барієва, такий призовник звільняється і від проходження строкової служби в Україні згідно із законом про тимчасово окуповані території.