Керівництву КПІ закидають корупцію, незаконне збагачення та приховування статків. Студентство бунтує

Студенти КПІ ім. Сікорського вимагають звільнити ректора та проректора закладу

Про це йдеться у проекті журналістських розслідувань 24 каналу.

Більше 150 студентів зібралися на мітинг, на якому вимагали відсторонити від роботи ректора Михайла Згуровського та проректора по господарчій частині Петра Ковальова. Спричинили студентське обурення нещодавні журналістські розслідування, проведені Центром Розслідувань України.

Студенти були невдоволені тим, що навчаються у "корупційному князівстві", а студентські гуртожитки у жахливому стані, незважаючи на те що КПІ щорічно виділяє на ремонт гуртожитків 20 млн грн. 

Згодом до студентів вийшов представник ректора та запросив студентів до діалогу із адміністрацією закладу. Ректор відповів лише на декілька питань студентства та потім вийшов із зали.

У чому звинувачують ректора та проректора?

Студентські активи КПІ разом із агентом розслідувань натрапили на нерухомість у США та агентство з продажу нерухомості у Чорногорії пана Згуровського та його сина Олександра. Ці об'єкти не були заявлені у декларації.

Згідно із українським законодавством (ст. 366-1 ККУ), невнесення цих відомостей до декларації тягне за собою кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років, у тому числі й штраф.

Так само активним студентам та журналістам вдалося з'ясувати, хто отримує тендери на виконання господарських робіт в університеті: ремонти розчиняються поміж компаніями-пустушками, частину коштів через закупівлі без конкурсів розподіляють по компаніям дружини та брата проректора Петра Ковальова. Агентам вдалося з`ясувати, що компанії, наближені до проректора Ковальова, отримали підрядів на 4 млн гривень за два роки.  У свою чергу, за словами студенства, компанії ремонт не проводили або робили це недбало. 

Також мова йде про те, як за 11 років на землях, виділених КПІ, з'явилось 4 житлові комплекси. Агенти центру розслідувань отримали доступ до документу, у якому зазначається, що КПІ отримує 10% від площі житлових комплексів.