МЗС РФ назвало резолюцію Європарламенту щодо Азовського моря "пропагандистською"

У Міністерстві закордонних справ Росії прокоментували прийняту напередодні Європарламентом резолюцію щодо ситуації в Азовському морі

Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова назвала резолюцію "чергову пропагандистською картою", яка не ґрунтується на "якийсь фактологічній базі".

На думку Захарової, тема з ситуацією в Азовському морі "була придумана" країнами Заходу для критики Росії.

Нагадаємо, 25 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію із засудженням дій Росії в Азовському морі, що порушують міжнародне морське право.

У ЄП також закликали країни - члени Європейського Союзу в Раді ЄС бути готовими посилювати санкції проти РФ у разі загострення ситуації в регіоні.

З квітня 2018 року Росії почала влаштовувати провокації в Азовському морі, захоплюючи судна, що прямують в порти Бердянська і Маріуполя під час їх проходу через Керченську протоку.

При цьому агресивні дії російської сторони суперечать міжнародному договору, згідно з яким Азовське море є водами внутрішнього користування як для України, так і для РФ, і його можуть вільно використовувати обидві країни.

У зв'язку з цим Україна веде переговори з ЄС і США про запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Крім того, РНБО затвердив комплекс заходів щодо захисту національних інтересів в акваторії Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.