На Одещині в порту 2 тижні тримають у фурі 300 овець. Частина тварин загинула, решту - вб'ють

В порту міста Чорноморськ Одеської області з 12 жовтня стоїть закрита фура з 300 вівцями, частина з яких уже померли

Про це повідомля "Українська правда".

За даними видання, фірма-власник тварин здійснила митне оформлення живого товару до Туреччини, але турецький покупець не забрав овець, яких врешті повернули до України.

За українським законом, не можна ввозити тварин з країн, де відбувалися спалахи небезпечних хвороб. До переліку таких країн відноситься Туреччина, де раніше фіксували спалахи віспо овець і ящур. Турецька сторона мала надати підтвердження, що вівці не котнактували з іншими тваринами. Оскільки таких підтверджень надано не було, живий товар підлягає знищенню в Україні за кошти власника або перевізника. Відповідно, тварин треба було вивезти на спеціальний полігон до Вінницької області, але власниця овець наразі не має на це дозволу.

Через те, що питання щодо овець не було вирішене, тварини, які перебували в жахливих умовах у закритій фурі, почали помирати. При цьому їх не випускають із фури, оскільке це - замитнений товар.

За словами речника Одеської митниці Олени Гусєвої, митниця не може вжити жодних заходів, і навіть якщо всі тварини загинуть, митниця не зможе просто відправити авто з вівцями на скотомогильник.

"Ми не можемо втрутитися, у нас немає законних підстав на це. Але ми наразі прийняли рішення - і ветслужба також - писати звернення до поліції про притягнення до відповідальності власниці тварин", - сказала речник митниці.

За даними одеського видання "Думская", вівці належать компанії "Украніксар". Директор фірми Олена Севинч повідомила виданню,  що чекає дозволу на утилізацію тварин.  

"Я живу в цій машині, перебуваю на території порту нелегально, мені навіть пропуск не видали. Тварини живуть на трупах своїх братів, довкола страшенний сморід. Написали знову в Київ, тепер чекаємо відповіді на запит про утилізацію абсолютно здорових тварин. Тобто їх можна тільки вбити і утилізувати, бо навіть повернуть на власну ферму я не можу - мені це заборонили", - розповіла Севинч.

Редакція "Української правда" звернулась із запитом до Держпродспоживслужби, в якій відповіли, що овець вирішили вбити та утилізувати.

"Перший заступник голови Держпродспоживслужби доручив забезпечити проведення ідентифікації вантажу та його супроводження під час перевезення вищезгаданих тварин з території ДП "Морський торговельний порт "Чорноморськ" до місця утилізації, а також доручив забезпечити контроль під час проведення утилізації данні", - йдеться у відповіді на запит.

Речник Одеської митниці Гусєва зазначила, що законно знищити тварин під контролем ветеринарів можна лише на спеціальному полігоні у Вінниці.

Фото: "Думская"