Через 10 з 12 переходів на кордоні з Білоруссю суне контрабанда, - Безсмертний

Головна причина подорожчання бензину полягає у масштабній контрабанді до України російської продукції через Білорусь

Про це український політик, колишній посол в Білорусі Роман Безсмертний розповів в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Ось скільки кажуть про Білорусь? Той напрямок залишається абсолютно неприкритий. Тема об’єму контрабанди - ну, яка різниця займатися Росії контрабандою через власний російський кордон чи через білорусько-український кордон? Говориш, говориш - з 12 переходів два врегульовані, 10 - абсолютно стихійні. Мовчок. Абсолютно ніякої реакції немає. Очевидно, що так як і нинішній стрибок цін (на бензин - ред.), так і багато інших речей, пливуть звідти. Тому в даному випадку вимога до держави тільки одна - почати виконувати ту роль, яку їй належить виконувати, а не стимулювати процеси розвали держави Україна", - зазначив Безсмертний.

На його думку, останнє різке підвищення вартості бензину всередині країни безпосередньо пов'язане з контрабандою російського палива до України через Білорусь.

"Нещодавно вибухнула ціна на бензин. Ну, хто не знає, що майже половина всіх світлих паливно-мастильних продуктів йде по схемі Росія-Білорусь-Україна? Там вона заходить по давальницькій схемі, без оподаткування. Це породжує додаткову контрабанду. Тому офіційна цифра - 50% ринку - дуже далека від реальної, тому що, з моєї точки зору, це лише половина всього об’єму, частина якого заходить офіційно, частина - контрабанда на український ринок. А це що тоді? Уявляєте, який ресурс вимивається звідси? Тому оці рішення, які прийняті зараз Путіним щодо застосування санкцій, це рішення в цій схемі!", - наголосив політик.