Екс-командувач сухопутними силами США в Європі пояснив, як можна оновити договір про малі та середні ракети

Сполучені Штати можуть оновити договір про ракети середньої та малої дальності, замість того аби виходити з нього

Про це колишній командувач сухопутними силами США в Європі Бен Ходжес розповів в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

При цьому, зазначив він слід відштовхуватися від нових технічних реалій та зростання ролі Китаю.

"Як на мене, є три важливі речі щодо ситуації з договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Насамперед це те, що Росія роками порушувала договірні зобов’язання, й інші країни визнали, що Росія не виконувала своєї частину зобов’язань; і це не повинно бути ні для кого сюрпризом, адже це є історичною тенденцією - не виконувати договірні зобов’язання, доки не буде передбачено неухильне дотримання протоколу. По-друге, договір, котрий був підписаний майже 30 років тому, не враховує сучасних технологій: до прикладу, дрони, безпілотні повітряні системи, а також значна кількість іншого устаткування, яке ще не існувало в ті часи, коли було підписано договір. Тому я вважаю, що цей договір, можливо, є дещо застарілим щодо певних аспектів", - зазначив він.

Окрім того, військовий нагадав, що Китай не був підписантом договору про ліквідацію ракет, оскільки "його навмисно лишили осторонь від цього процесу для того, щоби домовитися з Радянським Союзом".

"Гадаю, що зараз, зі зростанням китайської агресії, зростанням загроз з боку Китаю, потрібно також зважати і на його потенціал.  Назвавши ці три складові, я б волів, щоб ми залишилися учасниками цього договору та намагалися вирішити ці три питання замість того, щоб виходити з договору: забезпечити та посилити вагомість протоколу, який би неухильно дотримувався Росією, оновити сам договір з урахуванням нових технологій, а також провести нові переговори з метою залучення до угоди Китаю", - підсумував Ходжес.

Розмова з ним відбувалася під час проведення Львівського безпекового форуму