Учасник телепроекту "Нові лідери" розробив програму безкоштовної правової освіти для пенсіонерів

Сергій Бреус у телевізійному проекті "Нові лідери" представляв авторські напрацювання з безкоштовних занять із правозахисту. Його розробка спершу називалася "Правничий хаб для людей старшого віку", але за порадою журі він перейменував її на "Майданчик правової освіти для людей старшого віку"

Про це учасник проекту розповів 28 жовтня 2018 року в ефірі Еспресо.TV.

Наразі "майданчик" працює за двома адресами у Києві: в бібліотеці ім. Достоєвського на вулиці Освіти, 14-а та у територіальному центрі обслуговування населення Солом'янського району на вулиці Волинській, 2.

При цьому на Освіти, 14-а звертатися можуть усі пенсіонери, незалежно від місця реєстрації.

За словами Бреуса, заняття допомагають йому проводити студенти з юридичної клініки Академії адвокатури України та працівники одного з адвокатських бюро. Окрім того, інколи мають місце зустрічі з усіма бажаючими в Київській області.

"Моєю особистою задачею було показати як за мінімуму ресурсів і, можливо, навіть за їхньої відсутності, можна зробити якийсь соціально корисний проект. Той проект який буде реально нести соціальну цінність", - пояснив правозахисник. 

Разом з тим, він виступає проти співпраці з політиками чи певними діловими колами:

"Ми розуміли, що як тільки в якусь гарну соціальну ініціативу хоче хтось втрутитися із бізнесу чи з політики, це завжди може призвести до небажаних наслідків".

Основний принцип діяльності розробленої ним освітньої програми - "якість і соціальна спрямованість". Тобто усе це обов'язково проходить безкоштовно.

"Результат роботи з людьми буде тільки тоді, коли вона буде системною. Ми не просто зробили якийсь захід, помахали ручкою і до побачення. Ми сказали людям: "Якщо Ви відвідуватиме наші заходи системно, якщо Ви знатимите терміни позовної давності, ознаки різноманітних договорів, а також як захищати свої права як споживача і таке інше, у Вас тоді буде безпосередньо результат". Ми намагаємося показувати практику, вони в кінці вирішують різноманітні задачі, у них є домашні завдання. Їм потрібно підготувати інформаційний запит тощо. Ми намагаємося проводити з ними й певні дискусії", - наголосив Бреус.

Довідка

Нагадаємо, телепроект "Нові лідери" триває з 4 жовтня. Програму створено медіа-групою StarLightMedia.

"Нові лідери" є громадською ініціативою, що реалізується у мультимедійному форматі: у мережі Інтернет та в ефірі двох українських телевізійних каналів, - ICTV та "Еспресо".

13 та 14 жовтня глядачі Еспресо вже змогли подивитися відбіркові тури проекту, 18 жовтня відбувся перший прямий ефір з голосуванням глядачів. Щочетверга о 22.20 можна слідкувати за продовженням змагань фіналістів конкурсу.

Учасники представляють свої проекти - соціально важливі ініціативи. Зокрема, безкоштовні навчальні центри для охочих відкрити малий та середній бізнес, пересувний шпиталь у прифронтовій зоні Донецької та Луганської області, державний національний центр з трансплантології та інші.

Найкращі проекти оберуть глядачі шляхом SMS-голосування. За результатами, один з конкурсантів залишатиме телешоу щотижня. Фіналіст отримає мільйон гривень на реалізацію власної ідеї.

Попри конкуренцію між учасниками, усі проекти варті уваги, мають великий потенціал та здатні покращити життя в нашій країні. Тому кожного лідера буде запрошено на окреме інтерв'ю у передачі телеканалу "Еспресо", де він зможе більше розповісти про свою ініціативу.