Катастрофа літака зі 189 людьми в Індонезії. Все, що відомо

Вранці 29 жовтня поблизу західного узбережжя острова Ява в океан упав літак Boeing 737 індонезійської авіакомпанії Lion Air із 189 людьми на борту

Як відбувалися події

Лайнер рейсу JT-610 вилетів з аеропорту Джакарти до міста Панкалпінанг на острові Банка близько 6:20 за місцевим часом та зник із радарів приблизно за 13 хвилин після зльоту.

Перед зникненням літака з радарів пілот запитував дозвіл на повернення до аеропорту Джакарти. За даними Метеорологічного агентства Індонезії, погода була безпечною для польотів.

Хто перебував у літаку

Серед 189 людей на борту були троє дітей, два пілоти, п'ять бортпровідників, а також, за даними ВВС, щонайменше 20 чиновників міністерства фінансів Індонезії.

Консульська служба МЗС України заявила, що українців на борту літака не було.

Пошукова операція

Індонезійська влада одразу розпочала пошуково-рятувальну операцію. Індонезійське агентство з надзвичайних ситуацій оприлюднило відео з місця падіння літака, де глибина сягає 30-40 метрів. Великі уламки літака першими побачили екіпажи цивільних суден, які перебували поблизу місця катастрофи. Рятувальники знайшли в морі тіла 6 загиблих. За попередніми даними, у авіакатастрофі ніхто не вижив.

Що відомо про літак

Літак Вoeing 737 MAX 8 із бортовим номером PK-LQP виробили в 2016 році. Lion Air почала використовувати літак у серпні 2018 року. MAX - новітня модель одного з найпопулярніших у світі середньомагістральних літаків Boeing 737. Їх почали постачати авіакомпаніям у 2017 році.

Керівник авіакомпанії Lion Air Едвард Сірейт повідомив, що на одному з попередніх рейсів на цьому літаку виявили технічну несправність, але її виправили у штатному режимі. За словами Сірейта, Lion Air експлуатує ще 11 літаків тієї ж моделі. Польоти інших літаків, що не мали подібних технічних проблем, призупиняти не планують.

Lion Air - найбільша приватна авіакомпанія Індонезії, що має понад 100 літаків, у тому числі Boeing 737 різних модифікацій і три лайнери Airbus A330-300. Літаки компанії літають на понад 120 напрямках. Попередня катастрофа літака компанії Lion Air сталася 13 квітня 2013 року: Boeing 737 не долетів до аеропорту Денпасар на острові Балі, приводнився та розламався на дві частини. Усі 108 людей, які перебували на борту, вижили.