Потрібно прийняти окремий закон про Азовське море, - адмірал Кабаненко

Верховна Рада має схвалити закон про територіальні води України в Азовському морі та їхній захист, що допоможе прикордонникам та Військово-морським силам вживати дієвих заходів із захисту суверенної морської території України від російських кораблів

Про це адмірал ВМФ у відставці, колишній заступник міністра оборони Ігор Кабаненко заявив в ефірі програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Чому Україна не може прийняти закон про захист своїх територіальних вод і виключної морської економічної зони в Азовському морі? Навіть не виходячи з угоди 2003 року (про спільне з Росією користування Азовом - ред.), яка повністю не виконується. По-перше, кожний пункт цієї угоди порушено Російською Федерацією. По-друге, ми повинні захищати наші національні інтереси", - наголосив військовий.

За його словами, зробити такий крок Україні зараз "нічого не заважає".

"Є Конвенція ООН з морського права. Це невід'ємне суверенне право будь-якої прибережної держави, України у тому числі", - зазначив адмірал.

Як наголосив Кабаненко, закон про Азовське море міг би бути тимчасовим, "на період окупації Криму".

Водночас, розробці та прийняттю подібного нормативно-правового акту, на його думку, заважає "континентальне мислення" політиків, тоді як флоту він потрібен, оскільки міститиме "конкретні вказівки силовим структурам для того щоб вони захищали".

"Бо сьогодні вони знаходяться в полі нерозуміння: що вони повинні робити?", - додав Кабаненко.

Розмова відбувалася за сприяння Львівського безпекового форуму