Відомий військовий розповів, яким чином Росія може заблокувати Чорне море для України

Для виходу у Чорне море росіяни наразі лишили українцям тільки ділянку між островом Зміїний та крайньою західною видобувною платформою привласненого окупантами "Чорноморнафтогазу". Й цю ділянку вони можуть перекрити

Про це адмірал ВМФ у відставці, колишній заступник міністра оборони Ігор Кабаненко заявив в ефірі програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Після загарбання газових платформ у Чорному морі вони (росіяни - ред.) створили там захищену зону. Це зона із використанням військових активів сил спеціального призначення Чорноморського флоту Російської Федерації. На кожній платформі знаходяться відповідні підрозділи. Йде патрулювання кораблів і катерів. Авіація в готовності. Тобто створена ціла система заборони доступу в район цих платформ. І у т.ч. сучасне обладнання встановлено на цих платформах, яке дозволяє повністю контролювати надводну і підводу ситуацію у цьому районі", - пояснив адмірал.

Як наголосив Кабаненко, для судноплавного сполучення з українськими портами на Чорноморському узбережжі залишилася "вузенька смужка між островом Зміїний і крайньою плтаформою "Таврида".

"І небезпека існує, що цей коридор також може бути перекрито. Там потрібне патрулювання наших сил, там потрібне панування наших ВМС. Й це слід було зробити учора", - зауважив військовий.

Він також закликав боротися за повернення контролю над Чорноморським континентальним шельфом.

"Це Клондайк, український Клондайк. Ми можемо закрити усі питання, які існують у нас через гетто газове тільки за рахунок газу, який знаходиться у нас на континентальному шельфі. Хотів би нагадати, що цей газ дешевий. Його собівартість з доставкою безпосередньо на узбережжя - це $50 за тисячу кубічних метрів", - додав Кабаненко.

Розмова відбувалася за сприяння Львівського безпекового форуму