Суд Еквадору відхилив позов Ассанжа

Суд Еквадору відхилив позов засновника проекту WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який поскаржився на нові правила свого перебування у посольстві

Суд визнав, що еквадорський МЗС має право визначати умови проживання Ассанжа, інформує DW.

Адвокати засновника WikiLeaks збираються оскаржити це рішення. Ассанж скаржився на нові правила, згідно з якими він, зокрема, повинен сам оплачувати рахунки за медичні послуги і телефонні дзвінки, а також ретельніше прибирати за своїм котом.

Усі, хто хоче побачитися з Ассанжем, у тому числі і його адвокати, повинні розкривати дані про свої облікові записи в соціальних мережах, а також серійні номери смартфонів і планшетів.

Ассанж в ході засідання по телефону заявив, що ці норми можуть бути знаком того, що Еквадор хоче видворити його з посольства. За словами Ассанжа, президент країни Ленін Морено вже визначився з тим, щоб більше не давати йому притулку.

"Якщо містер Ассанж хоче залишитися і виконувати правила, то він може залишатися в посольстві так довго, як захоче", - сказав прокурор Ініго Сальвадор. Він додав, що проживання Ассанжа вже обійшлося Еквадору в $6 млн.

Ассанж перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з червня 2012 року, аби уникнути екстрадиції до Швеції, де розслідували справу за обвинуваченням його у сексуальних домаганнях і згвалтуванні. Шведські прокурори закрили справу торік, однак щодо Ассанжа досі діє ордер на арешт у Великій Британії через несплату застави у 2012 році.

Засновник WikiLeaks побоюється, що вихід із посольства загрожуватиме йому екстрадицією до США, де йому можуть пред'явити звинувачення у незаконній публікації секретних військових та дипломатичних документів.