У Антарктиді відколовся від льодовика величезний айсберг

Від льодовика відкололася величезна крижана брила і це стурбувало вчених, бо льодовик втрачає масу

Про це повідомляє Gizmodo. 

Його площа - майже 300 квадратних кілометрів. Для порівняння, це трохи менше площі Харкова, який займає 350 кв км, або Запоріжжя площею 334 кв км.

Від льодовика все частіше відколюються дрібні частини - з 2013 року зафіксовано чотири таких випадки. Але цей айсберг своїми розмірами вразив вчених.

Вони відзначають, що подібні зміни не залишаються непоміченими - вони неминуче вплинуть на рівень морів.

 

 

  • Танення найбільших льодовиків через кліматичні зміни може катастрофічно подіяти на берегову лінію і прибережні міста. Фахівці Прінстонського і Колумбійського університетів (США) запропонували геоінженерні рішення цієї проблеми - просто побудувати стіну довкола танучих глиб. Але чи схвалять такий проект, лишається незрозумілим.
  • Від льодовика Пайн-Айленд в Антарктиді відколовся 3,6-кілометровий айсберг. Льодовик Пайн-Айленд вже втратив приблизно четверту частину від загального обсягу "втрати" льоду в Антарктиді.
  • Представники 24 країн і Євросоюзу схвалили створення в Антарктичному океані найбільшої у світі морської заповідної зони.
  • Вчені встановили, що рівень океану "росте" вдвічі швидше, ніж раніше вважалось. Дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, встановило, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше, а прискорюються приблизно на 0,08 мм / рік. Це означає, що до 2100 року швидкість підйому води досягне 10 мм / рік або більше.