У Росії узаконять "кіберстукачів"

Депутати Державної Думи від "Єдиної Росії" запропонують узаконити діяльність "кібердружин", тобто організацій, члени яких передаватимуть слідчим органам інформацію про "протиправний" контент в інтернеті, зокрема, у соцмережах

Активісти насамперед звертатимуть увагу на повідомлення, що підпадають під дію статті "Екстремізм" (ст. 282 російського КК). У т.ч. на ті, що доступні в режимі "лише для друзів", передає RFI з посиланням на одного із авторів ініціативи Адальбі Шхагошева, котрий представляє у парламенті Кабардино-Балкарію.

"Ця ініціатива народилася не сьогодні, мова йде про системну роботу з організації кібербезпеки. Можна це назвати волонтерським рухом. Є дуже багато бажаючих допомогти у виявленні протиправної інформації. Ми порівнюємо подібні рухи з народними дружинниками, які ще з Радянського Союзу існують, і які приносили багато користі", - наголосив він.

Як розповів Шхагошев, активісти зможуть скаржитися і на контент, розміщений їхніми друзями: 

"Щоб не було подвійного тлумачення: є ця протиправна інформація. Вона визначається тим, що порушується чинне законодавство. Вони (активісти - ред.) бачать те, що забороняється законодавством. На це вони будуть реагувати. Друзі це, якісь інші "контенти", щось загальнодоступне, - неважливо".

Читайте також: Ведмеді-хакери. Як кіберзлочинці з Росії дошкуляють всьому світу

Як наголошується у повідомленні, організації, члени яких передають інформацію про протиправне контенті в правоохоронні органи, існують в Росії і зараз. У 2011 році благодійний фонд Святителя Василя Великого, який очолює наближений до керівництва РПЦ скандальний бізнесмен Костянтин Малофєєв, заснував "Лігу безпечного інтернету". Її члени передають владі інформацію про повідомлення, які, на їхню думку, суперечать законодавству.