Білл Гейтс вийшов на сцену із банкою фекалій та представив туалет без води

Білл Гейтс представив проект туалету, що працює без використання води та підключення до каналізації

Про це повідомляє BBC News.

Презентація відбулася на виставці Reinvented Toilet Expo в Китаї, де більше 20 компаній з усього світу презентували інновації в області переробки відходів.

"Чесно кажучи,10 років тому я б не подумав, що так багато дізнаюся про фекалії" - пожартував Гейтс під час виступу. "І я дійсно ніколи не думав, що Мелінда (дружина Гейтса, - ред) повинна буде просити мене припинити говорити про туалети і фекалії за обіднім столом".

За його словами, представлені продукти націлені на революцію в санітарії: "Це вже не питання, чи можемо ми винайти потрібний туалет і інші системи санітарії", - каже Гейтс. "Мова йде про те, наскільки швидко ця нова категорія рішень буде масштабуватися".

Для демонстрації пристрою Гейтс вийшов на сцену зі скляною банкою: "Ви можете здогадатися, що знаходиться всередині - так, ви праві - це людські фекалії". Підприємець зазначив, що в такій кількості може міститися до 200 трильйонів ротавірусних клітин, 20 мільярдів бактерій Шигели і 100 тисяч яєць паразитичного хробака.

Туалет від Білла Гейтса використовує кілька видів хімікатів, щоб переробити відходи в добриво. Концепція, за словами мільярдера, майже готова, і незабаром її передадуть виробникам для тестового випуску на ринок. Пристрій розробив Фонд імені Білла Гейтса,і за сім років отримав більше 200 мільйонів доларів фінансування.

У бесіді з Reuters Гейтс порівняв перехід від традиційних туалетів до моделей, які не використовують воду, з розвитком техніки в середині 1970-х рр., коли було створено Microsoft. Останні, на його думку, пройдуть свій шлях як і комп'ютери, що перетворилися з гігантських машин в автономні пристрої.

За його словами, подібні туалети обійдуться в 500 доларів за штуку і спочатку з'являться в школах і багатоквартирних будинках. На думку мільярдера, домогосподарки будуть також активно ставити собі пристрої з хімікатами, як в кінці XX століття купували комп'ютери від Microsoft.

За поясненням BBC, дані Всесвітньої організації охорони здоров'я свідчать, що близько 2,3 мільярдів чоловік на Землі не мають доступу до основної санітарії. За оцінками ЮНІСЕФ, близько 500 тисяч дітей до п'яти років щорічно помирають від ускладнень діареї, перш за все в Південній Азії і країнах Африки.