ЄСПЛ зобов'язав Україну сплатити 5 млн грн постраждалим від погромів ромам

Європейський суд з прав людини постановив, що Український уряд повинен сплатити 5 мільйонів гривень у якості компенсації за порушення прав і свобод ромів під час погромів ромського табору на Одещині

Про це йдеться на сайті Європейського суду з прав людини.

Таке рішення по справі "Бурля та інші проти України" ухвалили у вівторок, 6 листопада, у Страсбурзі.

Суд зобов'язав виплатити по 11 тис. євро кожному з 12 потерпілих та по 9 тис. євро п’ятьом заявникам за завдану немайнову шкоду.

"Постраждалі роми, зокрема, стверджували, що держава несе відповідальність за вторгнення і розграбування їхніх будинків, оскільки місцева влада в гіршому випадку була співучасником нападу, а в кращому - нічого не зробила, щоб запобігти цьому", – йдеться в рішенні.

Суд зазначив, що в цій справі порушується право на повагу будинку, наявна дискримінація та нелюдське поводження.

Нагадаємо, що у вересні 2002 року в селі Петрівка в Одеській області був убитий 17-річний юнак, етнічний українець. У скоєнні злочину запідозрили одного з місцевих ромів. Відразу ж після цього селяни зажадали вигнання всіх ромів з населеного пункту. Їх підтримала сільрада і доручила правоохоронцям виконати відповідні рішення. Однак, роми не почали збиратися, вночі в їхні будинки нагрянули розлючені люди - вони обшукували помешкання, а потім розгромили.Кримінальну справу за фактом погрому було розпочато 10 вересня 2002 року, а в 2009 році її призупинили.