Рада зробила перший крок для збільшення території контролю в Чорному морі

Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні законопроект №8361 про прилеглу зону України

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Законопроект підтримали 238 народних депутатів.

У документі йдеться, що Україна охороняє свій кордон, здійснює морську охорону, захищає культурну та археологічну спадщину не лише на своїй території та у виключній економічній зоні, але й у прилеглій зоні.

Депутат від БПП Ірина Фріз наголосила, що внаслідок ухвалення такого закону морська територія контролю українською державою збільшиться майже вдвічі.

"Законопроект дозволить встановити прилеглу зону України у 24 милі, що фактично вдвічі збільшує морську акваторію, які сьогодні здатні контролювати наші морські загони та військово-морські сили. Цей законопроект спрямований на суттєве скорочення контрабандного трафіку в Чорному морі. Він попередить порушення державного кордону, позитивно вплине на безпекову ситуацію та захистить економічний суверенітет нашої держави", - сказала Фріз.

Нардеп наголосила, що встановлення такого контролю Україною відповідає міжнародному праву.

"Прилегла зона, згідно з міжнародними нормами, не є ані зоною юрисдикції, ані зоною суверенітету. Втім ця зона є ділянкою морського простору, де будь-яка прибережна держава може здійснювати обмежений контроль щодо попередження або затримання за певні правила, зокрема, фіскальні, санітарні, митні та еміграційні. Цей законопроект дозволить де-факто вдвічі збільшити територію контролю в Чорному морі. Також цим законопроектом забороняється відключення автоматичної ідентифікаційної системи на суднах, що дозволить більш якісно контролювати акваторію Азовського моря", - додала Фріз.

Депутат також зазначила, що законопроект, який надає можливості ДПСУ та ВМС підвищити контроль акваторії, було погоджено з МЗС, Міноборони, Мін'юстом і ДПСУ. 

Крім того, Фріз наголосила, що Росія ще у 1998 році імплементувала в своєму зкаонодавстві поняття прилеглої зони.