Вчені довели безпечність шиферу на основі хризотил-азбесту

Шифер як покрівельний матеріал широко використовують не лише в Україні, а на всьому просторі колишнього СРСР. Основними компонентами цього матеріалу є хризотил-азбест і цемент

На основі хризотилу в Україні виробляють також труби та інші вироби. Останнім часом з'являється  інформація, що шифер, через вміст азбесту, може негативно впливати на здоров'я людини. При цьому, автори публікацій не роблять різниці між хризотиловим і амфіболовим азбестом. Це абсолютно різні види азбесту за хімічною формулою, структурою і ступенем впливу на здоров'я людини. 

“Шифер в Україні виготовляють із хризотилового азбесту, медичні дослідження доводять, що він не шкідливий для здоров’я", - зазначає генеральний директор  будівельної компанії “Артван груп” Артем Кузнецов.

У 2013 році група  токсикологів зі Швейцарії, Канади, США, Великобританії, Іспанії та Мексики опублікувала в журналі Critical Reviews in Toxicology дослідження  про вплив  хризотил для здоров'я людини.  У ньому  доведено безпеку хризотил-азбесту. “Важливість цього та інших подібних оглядів в полягає в тому, що дослідження, про які йде мова, доводять - низькі концентрації хризотилу не представляють визначального ризику для здоров'я ... Більше того, навіть високі концентрації хризотилу нешкідливі при короткочасному впливі”, - сказано у прикінцевих висновках. 

Дослідження вітчизняного Інституту медицини праці теж  доводять - хризотиловий азбест безпечний. За майже 100 років його використання, масових захворювань, зумовлених азбестом, зафіксовано не було. Тим більше, у  складі українського шиферу - всього 7% хризотилового азбесту, інші 90% це цемент і 3% хімічно зв'язаної води. 

“Шифер є найбільш практичним кровельним матеріалом, - зазначає Артем Кузнецов. – По-перше, він доволі конкурентний за ціною, по-друге, він вологостійкий та воголовідштовхуючий, він  міцний, шумоізоляційний, зручний для монтажу, який можна провести підручними інструментами”