У Фінляндії та Норвегії зафіксували втручання росіян в GPS під час навчань НАТО

Аеронавігація у Фінляндії надала попередження повітряному транспорту про масштабне втручання в систему GPS-навігації в Лапландії

Про це у п'ятницю, 9 листопада, повідомило фінляндське видання YLE з посиланням на дані Євроконтролю та прес-службу Сил оборони.

Як зазначається, попередження про порушення охоплювало Фінляндію з півночі області Рованіємі від норвезького кордону і на схід від Киттилії до російського кордону.

"Ми отримали інформацію з різних джерел про те, що сигнал GPS може бути ненадійним в Північній або Північно-Східної Фінляндії. Як повідомляє Isomaa, інформація повинна бути надана авіакомпаніям і авіаторам з міркувань безпеки", - йдеться у повідомленні.

Перед тим, за даними видання, у Норвегії також довгий час спостерігалися втручання в роботу системи GPS з боку Росії. Відповідне попередження щодо Норвегії Фінське управління повітряним рухом ANS також опублікувало в своєму бюлетені.

"У Норвегії про втручання в GPS було оголошено в кінці жовтня. У той же день почались великі військові навчання НАТО Trident Junctureк. Навчання завершилися в середу. Фінляндія також брала участь в цьому заході", - зазначається у доповіді.

При цьому, як запевнила влада і Норвегії, і Фінляндії, збій сигналу GPS не загрожуватиме повітряному руху, оскільки існують інші навігаційні інструменти, окрім GPS.