Білорусь хоче побудувати річковий порт на кордоні з Україною для виходу до Чорного моря

Білорусь планує побудувати річковий порт на Дніпрі в Гомельській області поблизу кордону з Україною для використання суден класу "ріка-море" і виходу в Чорне море

Про це заявив посол Білорусі в Туреччині Андрій Савіних, передає агенство "БелТА".

За його словами, ймовірно портовий термінал побудують в селі Нижні Жари (Брагінський р-н Гомельської обл.). У разі реалізації, цей проект "перетворить Білорусь в морську державу".

Для реалізації проекту можуть залучити турецького інвестора - компанію Derin Shipping & Trading Co.

"Наші турецькі партнери розглядають можливість будівництва порту в Нижніх Жарах Брагінського району, який перетворить Білорусь в морську державу", - заявив Савіних в Гомелі в ході візиту турецької делегації у обласний центр.

Білорусь передбаає, що основним обсягом вантажообігу будуть нафтопродукти, а також будівництво в Гомельській області Петриківський гірничо-збагачувальний комбінат.

"У нас з'являться експортні можливості, про які ми і мріяти не могли. Переконаний, що завдяки цьому порту Гомельська область стане одним з головних двигунів економічного зростання для всієї Білорусії в цілому", - заявив Савіних.

"Наша компанія зацікавлена ​​в розвитку транспортних систем і доставки вантажів. Гомельський регіон має дуже вдале місце розташування, тому можливі спільні проекти по виходу до Чорного моря на території України. Ми готові приступити до реалізації проекту за умови гарантії з білоруської сторони забезпечення вантажами", - заявив голова правління групи компаній Derin Shipping & Trading Co Еркам Йилдирим.