У Польщі опозиція бойкотувала марш до Дня незалежності через ультраправих

11 листопада опозиційні партії та кілька екс-президентів країни бойкотували марш до Дня незалежності Польщі через те, що в ньому взяли участь ультраправі

 

Про це повідомляє BBC-Україна.

На ході ультраправі групи з Польщі, Італії та Австрії принеси на акцію червоні фаєри і заповнили площу димом. 

Раніше президент країни Анджей Дуда, який також взяв участь у святковій ході, закликав у себе в Twitter приходити на марш тільки з біло-червоними прапорами і утримуватися від образливих транспарантів. Втім,  ультраправі попередили, що все одно принесуть свою символіку.

Крім того, мер Варшави Анна Гронкевич-Вальц спочатку заборонила проводити марш націоналістів з міркувань безпеки, але пізніше суд скасував її рішення.

Уряд також провів переговори з організаторами маршу і погодився провести спільну ходу з націоналістами на честь відродження польської державності у 1918 році, після того як вона була на 123 роки стерта з політичної карти світу.

"Те, що нас об'єднує, - це біло-червоний прапор Польщі. Я запрошую всіх взяти участь", - заявив 10 листопада керівник МВС Польщі Маріуш Блащак польській телекомпанії TVP.

8 листопада прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що транспаранти, у яких містяться екстремістські заклики чи символіка, не пропустять на біло-червоний марш. Він назвав появу расистських банерів у ході 2017 року у Польщі неприйнятною.

Як повідомляє видання "Notes from Poland" у Twitter, ультраправі принесли на марш транспаранти із екстриміськими закликами.