З РФ спливають гроші: цьогоріч відтік капіталу зріс утричі - до $42,2 млрд

У період січня-жовтня 2018 року чистий відтік капіталу з Росії зріс у три рази порівняно з таким самим періодом попереднього року і склав $42,2 млрд

Про це повідомили в російському Центробанку, передає ВВС.

У Центробанку РФ відтік капіталу пояснюють погашенняи банками зовнішніх зобов'язань і придбанням іншими секторами фінансових активів за кордоном. Ці чинники впливають на проце відтоку капіталу з Росії приблизно у рівних пропорціях.

"Це пов'язано з подіями, які ми спостерігали в серпні-вересні: посилення санкційної риторики, девальвація рубля в умовах відносно високих цін на нафту. Я бачу прямий зв'язок цього зовнішнього фону з відтоком капіталу - люди бояться санкцій і намагаються вивести гроші з країни", - пояснив головний економіст банку "Уралсиб" (одного з найбільших універсальних банків федерального рівня - ред.) Олексій Дев'ятов.

Чистий відтік капіталу в січні-серпні склав $26,5 млрд - у 2,8 рази вище аналогічного періоду 2017 року. За 9 місяців поточного року зафіксовано відтік $31,9 млрд - в 2,3 рази більше за попередній рік. У вересні російське Мінекономрозвитку підвищило прогноз по відтоку капіталу з $18 млрд до $41 млрд і знизило прогноз курсу рубля.

Серед причин міністерство називало жорстку грошово-кредитну політику Федеральної резервної системи США, загальну тенденцію відтоку капіталу з країн, що розвиваються, та кризу в Туреччині, через яку в тому числі знизився курс рубля. Також російське міністерство відзначило вплив посилення зовнішньоторговельних обмежень і загрози нових санкцій з боку США.

Упродовж поточного року російський Центробанк кілька разів погіршував свій прогноз по відтоку капіталу: з $16 млрд до $30 млрд, а вже у вересні - до $55 млрд. Наприкінці жовтня Центробанк оновив прогноз по відтоку до $66 млрд.

У 2017 році чистий відтік капіталу з Росії зріс до понад $30 млрд - у 1,6 рази більше порівняно з 2016 роком.