РФ блокує доступ ОБСЄ до складів із боєприпасами на кордоні з Україною в Придністров'ї, - МТОТ

Російські окупанти у Придністров’ї блокують доступ до потенційно небезпечних складів, де зберігається понад 20 тис. тон боєприпасів на кордоні між Україною та Молдовою

Про це повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, передає прес-служа відомства.

Зокрема, за його словами, склади з боєприпасами у селі Колбасна непідконтрольного Придністров’я створюють загрозу як для Молдови, так і для України, адже населений пункт роташований фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює  напругу та небезпеку. 

"Ми знаємо, що на стратегічних складах з боєприпасами у Колбасному знаходиться близько 20 тисяч тон боєприпасів різноманітного призначення: від стрілецької зброї – до ракет реактивних систем залпового вогню. Однак, потенційно небезпечний об’єкт, що знаходиться на кордоні з Україною,  залишається без нагляду міжнародних спостерігачів, починаючи з 2000 років. Яка ситуація зі складами зараз, наразі невідомо", - повідомив Черниш.

При цьому, як зазначив міністр, Україна підтримує всі міжнародно-правові документи, що стосуються врегулювання конфлікту у Придністров’ї. Йдеться, зокрема про рішення Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 та Резолюції Генасамблеї ООН від 22 червня цього року, що була підготовлена у співавторстві з Україною. 

Натомість усі ці рішення Росія часто не виконує . Ми вважаємо що такі документи важливі для мирного процесу та реінтеграції населення непідконтрольних територій Молдови.

"Проте, необхідно отримати  відповіді на запитання: чи проводиться безпековий моніторинг, чи проведена інвентаризація ВНП (аби зрозуміти, чи їх ніде не використовували). Ця інформація потрібна ДЛЯ ВСІХ СТОРІН, які зобов’язані підтримувати переговорний процес по Придністров’ю та мирне врегулювання конфлікту на сході України в тому числі", – наголосив Міністр.

У відомстві також нагадали, що наприкінці 1980-х років під час виведення радянських військ зі Східної Європи звідти також було вивезено значну кількість боєприпасів, що розмістили на 1411му складі боєприпасів у с. Колбасна Придністровського регіону Молдови на кордоні з Україною, де дислокувалася 14та армія.