Кабмін пропонує зменшити податки з високих зарплат

В уряді пропонують розширити базу оподаткування єдиного соціального внеску, щоб стимулювати легалізацію доходів

Проект закону з цією пропозицією уряд затвердив на своєму засіданні в середу, 14 листопада, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді розширити базу оподаткування єдиного соціального внеску (ЄСВ), що складає 22%, з 15 мінімальних зарплат (55,8 тис. грн) до 25 (104,3 тис. грн).

Крім того, в уряді пропонують запровадити регресивну шкалу відрахувань ЄСВ.

"Ставка ЄСВ для заробітних плат, які перевищують межу в 104 тис. грн буде зменшуватися аж до 5% для суми, яка перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат. Також пропонується встановити в законодавстві про працю принцип диференціації заробітних плат на підприємствах", - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева, представляючи законопроект в уряді.

Міністр також зазначив, що разом з цим пропонується посилити відповідальність за несплату ЄСВ до рівня, аналогічного боржникам по аліментам, зокрема обмежити виїзд за кордон, керування транспортними засобами (сьогодні борг зі сплати ЄСВ становить 12 млрд. грн., з яких 3 млрд. – борг фізичних осіб-підприємців, які сплачують внесок на мінімальному рівні);

За словами Реви, 84 тис. керівників підприємств отримують мінімальну зарплату в Україні, 20 тис. з них - в Києві. В той час як до зниження ставок ЄСВ в 2016 році з 38% до 22% цей показник був 28 тис.

"Також 75% підприємств демонструють середню зарплату - до 4 тис. грн, і це приватний сектор... Кваліфікована та некваліфікована праця оплачується за документами однаково", - зазначив він.

За оцінками Мінсоцполітики, додаткові надходження в бюджет від таких заходів можуть скласти до 10 млрд грн.

Також у Мінсоцполітики пропонують розстрочити борги підприємств з відшкодування Пенсійному фонду виплат пільгових пенсій працівникам, що вийшли раніше на пенсію по шкідливим умовам праці, максимальний строк розстрочення – до 60 місяців (сьогодні такий борг становить 12,1 млрд. грн., частина підприємств компенсує пільгові пенсії більшій кількості пенсіонерів ніж у них працює осіб на аналогічних роботах);

Ще одна пропозиція Мінсоцполітики: передати до Пенсійного фонду (від ДФС) майже усі функції з адміністрування ЄСВ (в тому числі контролю за нарахуванням та стягненням, перевірки, роз’яснювальна робота). За ДФС пропонують залишити лише збирання звітності.