Де ще можуть виникнути проблеми з опаленням. Перелік "Нафтогазу"

22 із 1168 теплопостачальних підприємств досі мають проблеми з пільговим постачанням газу

НАК "Нафтогаз України" станом на вечір 13 листопада не мала можливості надати номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам у дев'яти регіонах, зокрема 12 великим, тоді як 1146 інших теплопостачальних підприємств на цей момент вже купували газ на пільгових умовах.

Про це йдеться у повідомленні “Нафтогазу”.

"Ключові проблемні ситуації з виробниками тепла наразі склалися у Кривому Розі, Херсонській області, містах Сміла, Сєвєродонецьк, Первомайськ та Шепетівка", - констатують в НАК.

Головна причиною такої ситуації “Нафтогаз” називає недотримання тепловиробниками вимог постанови Кабінету міністрів №867 «Про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу” від 19 жовтня 2018 року.

Компанія пояснює, що виробники тепла в цих містах накопичили значну заборгованість, не дотримуються графіків її погашення або в попередньому періоді розрахувалися з "Нафтогазом" менше ніж за 90% використаного газу.

"Доти, доки ці підприємства не виконають ці вимоги законодавства, "Нафтогаз" не може надати їм номінації на газ на пільгових умовах, визначених Кабінетом Міністрів", - наголошується в повідомленні “Нафтогазу”.

Згідно з даними НАК, борг Криворізької, Сєверодонецької та Херсонської ТЕЦ, що належать державі, становить відповідно 1056,9 млн грн, 449 млн грн і 354,5 млн грн, і для відновлення постачань газу необхідно сплатити відповідно 374 млн грн, 66,4 млн грн і 95,1 млн грн.

За словами першого заступника голови правління Сергія Переломи, 98% відсотків підприємств, які звернулись до Нафтогазу за номінаціями, їх отримали.

“На сьогодні понад 1100 виробників тепла по всій Україні отримали номінації від Нафтогазу. Відмовлено у номінаціях лише 22 підприємствам через невиконання умов розрахунків, передбачених законодавством. Ще до початку опалювального сезону ми неодноразово звертались до місцевих органів влади, Фонду держмайна, Кабінету Міністрів України із закликом вжити всіх необхідних заходів для недопущення відключення опалення в період холодів”, - зазначив Сергій Перелома.

Зокрема, проблемними регіонами у "Нафтогазі" назвали П'ятихатки (для початку газопостачання необхідно сплатити 1,8 млн грн), Бердянськ (0,8 млн грн), Фастів (3,5 млн грн), Кропивницький (37,2 млн грн), Києво-Святошинський район (4,2 млн грн) та абонентів ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в Донецькій області (268 млн грн).