Український історик отримав престижну британську премію за роботу про Чорнобиль

Професор української історії в Гарвардському університеті Сергій Плохій отримав британську премію Бейлі Ґіффорда за свою роботу ”Чорнобиль: історія трагедії”

Про це повідомляє The Guardian.

Сергій Плохій виріс менш ніж за 500 км вниз за течією від пошкодженого реактора, і зрештою знайшов ознаки впливу радіації на свою щитовидну залозу. На початку книги Плохій пише: “Чим більше часу минає від катастрофи, тим більше вона стає схожою на міф — і тим важче стає зрозуміти її реальні витоки та наслідки”.

За свою роботу ”Чорнобиль: історія трагедії” Сергій Плохій отримав нагороду розміром в 30 тисяч фунтів стерлінгів (понад 38 тисяч доларів США). Переможця обирали серед 247 книг.

Читайте також: 15 книжок, які найкраще розкажуть історію України

В книзі “Чорнобиль: історія трагедії” історик розповідає про те, що призвело до найгіршої ядерної катастрофи в історії.

Плохій переказує історії пожежників, вчених, солдатів, інженерів та поліцейських, які працювали 26 квітня 1986 року.

“Це історія жахів — про політичний цинізм і наукове незнання, в якій світ врятував лише героїзм і удача … Це своєрідна біблійна книга, невідчепна. І у ній страшні уроки для світу, – сказала голова суддів Феймметта Рокко. — В основі цієї роботи — розпачливі історії про героїзм — пожежників, людей, яких відправили зачиняти двері реактора, лікарів, солдатів”.

Читайте також: 5 кращих сучасних книжок про українську історію

Нагадаємо, британську премію Бейлі Ґіффорда (колишня премія Семюеля Джонсона) вручають щорічно з 1999 року  серед нон-фікшн книг, написаних англійською мовою