Сенцова нагородили премією Магнітського за захист прав людини

Незаконно ув'язнений в російській колонії український режисер Олег Сенцов став лауреатом міжнародної премії імені Сергія Магнітського за захист прав людини

Про це у п'ятницю, 16 листопада, повідомило видання ZN.ua.

Як зазначається, церемонія нагородження щорічною міжнародною премією в Лондоні відбулася напередодні, 15 листопада. На вручення премії цьогоріч були присутні понад 200 політиків, правозахисників, громадських діячів та журналістів.

Окрім кремлівського бранця Сенцова, лауреатами премії Магнітського також стали російські правозахисниця Зоя Свєтова та опозиціонер Олексій Навальний, гватемальські юристи Жозе Роландо Альварадо та Вікторія Сандовал, а також британський журналіст Еліот Хіггінс. 

Посмертно нагороджено було американського сенатора Джона Маккейна.

Премія Магнітського вручається з 2015 року. Її присуджують громадянам усіх країн світу за видатні заслуги у сфері журналістських розслідувань та в галузі захисту прав людини, за видатний внесок в глобальну кампанію у справі російського юриста Сергія Магнітського, який 9 років тому за досить дивних обставин загинув у "Матроської тиші".

У середу, 14 листопада, незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова відзначили нагородою Платформи європейської пам'яті та сумління.

Раніше Європарламент присудив Сенцову премію ім. Сахарова. Польща нагородить режисера відзнакою "За людську гідність".