"Жовті жилети". У Франції виступили проти здорожчання бензину

У суботу, 17 листопада 2018 року, у Франції проходить маніфестація "жовтих жилетів" - автомобілістів, незадоволених зростанням цін на паливо. МВС Франції вже вранці оголосило, що в організації блокади на дорогах країни взяло участь близько 124 тисяч осіб. У Савойї на контрольно-пропускному блоці, організованому "жовтими жилетами", в результаті наїзду загинула учасниця маніфестації

Подробиці повідомляє RFI.

В Пон-де-Бовуазан (Савойя) жінка, яка везла доньку до лікаря, впала в паніку, коли протестувальники стали стукати в скла її машини. Вона стала наїжджати на маніфестантів і збила 50-річну учасницю акції, яка померла на місці. Жінка, яка сиділа за кермом, доправлена до поліції у шоковому стані.  

Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер заявив також, що йому повідомили про подібний випадок в Селеста (департамент Нижній Рейн), який, на щастя, не призвів до смертельного результату. У Грассі (департамент Приморські Альпи) водій спробував об'їхати маніфестантів на кільцевій розв'язці, через що чого перекинув поліцейського, який отримав легкі удари.

Кастанер закликав протестувальників дотримуватися усіх можливих заходів "обережності і безпеки".

"Право на демонстрації має важливе значення в нашій країні, його слід захищати, але ми також повинні забезпечити, щоб організація заходів дозволила уникнути подібних драм", - заявив міністр.

Влада також занепокоєна через можливі зіткнення учасників акції з поліцією. На блок-пості на в'їзді на віадук Еграц (департамент Верхня Савойя) поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

Довідка

Рух "жовтих жилетів" - це стихійний рух, який виник у соціальних мережах. Розпізнати одне одного учасники протесту повинні по жовтому аварійному жилету, покладеному під лобове скло. "Жовті жилети" протестують проти підвищення цін на паливо, екологічного податку, а також проти «несправедливої ​​політики уряду», що підриває купівельну спроможність населення.

Протягом останнього року ціни на бензин зросли у Франції на 10-15%, а найпопулярніше в країні дизельне паливо подорожчало на 24%. Зараз вартість літра пального часто перевищує 1,6 - 1,7 євро.