25-річна дівчина з російським прізвищем підірвала себе у Грозному

У суботу, 17 листопада 2018 року, близько 16:00 за 75 м до 21-го КПП у Старопромисловському районі підконтрольного росіянам Грозного (Ічкерія) стався вибух. За офіційними даними, ніхто з силовиків та перехожих не постраждав

Єдиною загиблою названо Каріну Спірідонову (прізвище за чоловіком), 1993 року народження. Вона буцім-то поводилася підозріло, після чого чергові на блок-пості відкрили вогонь й стався вибух.

За даними силовиків, смертниця підірвала себе після того, як поліцейські, побачивши на ній саморобний вибуховий пристрій, здійснили попереджувальний постріл, повідомив т.в.о. міністра внутрішніх справ по Чечні Апті Алаудінов.

У телеграм-каналах, що підтримують ФСБ, МВС та Росгвардію, після підриву було оприлюднено російський і два закордонні паспорти мешканки Адигеї Каріни Омарівни Спірідонової та її рукописне звернення до Аллаха зі словами: "Аллах, вибач мені". Слово "вибач" використовується 21 раз, підрахував "Кавказький вузол".

Згідно з відкритими джерелами, дівчина народилася 1993 року в Адигеї, але вчилася в школі в одному з сіл Чесменьского району на півдні Челябинської області, пише 74.ru. Тут вона мешкала з матір'ю-педагогом і сестрою, причому мати виховувала дівчаток одна.

Як зазначає Ура.ру, Спірідонова займалася в школі волейболом і захоплювалася педагогікою. Зокрема, в 2015 році на одному з інтернет-форумів вона долучилася до студентської наукової конференції, присвяченої вихованню культури міжнаціонального спілкування. Дівчина виступила з ідеєю, що ігри та застосування музейної педагогіки допоможуть дітям спілкуватися в межах міжнаціональних відносин.

У 2016 році дівчина вийшла заміж й перебралася до Дагестану, повідомляє наближений до РПЦ московський православний телеканал "Царгород", що належить скандальному олігарху Малофєєву.

За інформацією від джерел у правоохоронних органах, спецслужби "вели" дівчину й перед КПП їй було наказано зупинитися. Навіть, нібито спершу давали попереджувальний постріл. Після відмови - її розстріляли. При цьому вона встигла привести у дію саморобний вибуховий пристрій. Враховуючи ж, що вибув був не надто великим, можливо, йдеться про частину заряду.

Водночас, не всі військові експерти схильні беззастережно сприймати попередню офіційну та напівофіційну інформацію.

"Дивна і сумна історія. Мені поки що є не до кінця зрозумілими обставини і причини, що спонукали уродженку Адигеї пані Каріну Спірідонову з суворого Челябінська приїхати до славного дагестанського міста Хасавюрт, пожити тут, а потім раптом зникнути й опинитися в Чечні у вигляді смертниці", - йдеться в одному із дописів на спеціалізованій Telegram-сторінці.