86% "кращих" VPN-додатків - небезпечні. Чому

Розробниками 60% кращих безкоштовних мобільних VPN-додатків у Google Play Store і Apple Play Store є громадяни Китаю, і в більшості таких додатків дуже слабка політика конфіденційності даних користувачів

Про це пише портал ZDNet.

"Наше розслідування показало, що більше половини безкоштовних додатків для VPN або розроблені в Китаї, або мають відношення до Китаю, влада якого протягом минулого року активно блокували послуги VPN", - сказав Саймон Мільян, керівник відділу досліджень в Metric Labs, компанії, яка управляє порталом Top10VPN.

Дослідник заявив, що він проаналізував 20 кращих безкоштовних додатків VPN, які з'являються при пошуку додатків VPN в магазинах мобільних додатків Google і Apple для США та Великобританії.

За його словами, 17 з 30 проаналізованих програм мали офіційні посилання на Китай, або були зареєстровані китайською юридичною особою, або ж розроблені в Китаї. Згідно з китайським законодавством, постачальники VPN повинні в обов'язковому порядку ставати на державний облік для можливості здійснення нагляду з боку відповідних органів. Це дозволяє місцевій владі здійснювати всілякі перевірки, зокрема, аналіз трафіку користувачів.

"Крім того, ми виявили, що більшість безкоштовних додатків для VPN практично не мають офіційного захисту конфіденційності та вказують неіснуючу підтримку користувачів", - каже дослідник.

Він також заначив, що 86 % програм, які він аналізував, мали "неприйнятну політику конфіденційності". Наприклад, деякі програми не вказали, чи зареєстрували вони трафік, деякі додатки, як видається, використовували загальну політику конфіденційності, несумісні із званням VPN, в той час як в деяких додатках політика конфіденційності взагалі була відсутня.

Крім того, інші додатки допускали до своїх даних третіх осіб, використовувалося відстеження користувачів, а також передача і спільне використання даних з китайськими сторонніми компаніями.