Кубики замість купок. Вчені розповіли, чому кал вомбатів має незвичну форму

Вомбати відомі своїм послідом в формі кубиків, а таку форму йому надає еластична тонка кишка

 Про це американські фізики повідомили на щорічній конференції Американського фізичного товариства, що проходить 18-20 листопада в Атланті, пише Eurekalert.

Довідка:

Вомбати - сумчасті ссавці, які мешкають на південному сході Австралії і на острові Тасманія в місцях, де є відповідний для риття нір грунт.  Зовнішній вигляд дещо нагадує "помісь" кота з ведмедем, довжиною до 1 м.  Харчуються ці тварини в основному травою, корінням і корою рослин. Одна з особливостей вомбатів - послід в формі кубиків.

Фізики з Технологічного інституту Джорджії під керівництвом Девіда Ху вирішили прояснити це питання. Вони вивчили будову і вміст кишечника двох вомбатів, яких довелося приспати після того, як їх збили машини.

Виявилося, що послід переходить в тверду форму і перетворюється в кубики довжиною близько двох сантиметрів в кінці тонкої кишки, в її останніх 8%. Щоб зрозуміти, як з посліду утворюються кубики, вчені заповнили тонку кишку повітряною кулею, надутою повітрям, і вивчили її деформацію.

З'ясувалося, що вона розтягується переважно на гранях кубиків, полегшуючи їх формування. Деформація тонкої кишки коливається від 20% на кутах кубиків до 75% на гранях.

Дослідники сподіваються, що отримані ними результати допоможуть зрозуміти, як відбувається транспорт м'яких тканин, і як відбувається рух в кишечнику в цілому. "Ми можемо навчитися у вомбатів і, можливо, застосувати новий метод в виробничих процесах", - каже одна з авторів проекту Патрісія Янг.