Вчені узгодили нове визначення кілограма. Тепер він нематеріальний

Науковці прийняли історичне рішення про перевизначення чотирьох із семи основних одиниць Міжнародної системи одиниць (СІ) — кілограма, ампера, кельвіна і моля

Про це йдеться на сайті Міжнародного бюро мір і ваг.

Рішення прийняли учасники XXVI Генеральної конференції з мір та ваг, що проходить в Парижі, а нові визначення стануть чинними 20 травня 2019 року. З цього моменту всі одиниці системи СІ будуть прив'язані до фундаментальних фізичних констант.

Досі вже 129 років кілограм був "одиницею маси, що дорівнює масі міжнародного прототипу" — 39-міліметрового циліндра зі сплаву платини та іридію, який зберігається у французькому місті Севр. 

Тепер затверджено нове визначення кілограма, засноване на постійній Планка. Установка, за допомогою якої можна реалізувати новий еталон маси, називається ваги Кіббла. У таких вагах еталоном виступає вантаж, який врівноважує силу відштовхування між постійним магнітом і котушкою, по якій пропускають струм. 

Завдяки новим визначенням кілограма, кожна країна зможе відтворювати еталонну установку самостійно в будь-який час, не вдаючись до звірки з головним еталоном.

Стара СІ

Нова СІ

Конференція також затвердила нове визначення ампера. Колишнє визначення, затверджене в 1948 році, було засновано на вимірі сили, що діє на паралельні провідники зі струмом. Тепер вчені вирішили зафіксувати не тільки чисельне значення постійної Планка для кілограма, а й чисельне значення електричного заряду - для нового визначення ампера.

Моль до цього часу був прив'язаний до кількості атомів в 0,012 кілограма стабільного вуглецю-12, тобто був пов'язаний з масою. У новій версії системи СІ він буде визначений через зафіксовану постійну Авогадро, тобто буде дорівнює 6,02214076 × 1023 частинок.

Кельвін,  що впроваджувався як сота частина між температурою кипіння та температурою замерзання води, потім як ¹⁰⁰/₂₇₃₁₆ термодинамічної температури потрійної точки води, тепер визначається через кілограм метр і секунду через точне значення сталої Больцмана, яка дорівнює 1,380649 × 10⁻²³ Дж/K.