Вперше в історії саміт АТЕС завершився без жодної офіційної угоди

Саміт Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) цьогоріч завершився без угоди через непорозуміння головних учасників

Саміт Азійсько -Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який проходив в Папуа - Новій Гвінеї, завершився в неділю без прийняття офіційної угоди - вперше за майже 30-річну історію форуму.

Про це повідомляє Голос Америки.

На тлі торгової війни між США і Китаєм лідери двох країн не змогли домовитися про формулювання заключного заяви, повідомив прем'єр-міністр Папуа - Нової Гвінеї Пітер О'Ніл після саміту.

Представник США, який брав участь в переговорах, заявив журналістам, що розбіжності у Китаю виникли не тільки з США, але і з іншими країнами АТЕС. Чиновник назвав відсутність консенсусу “безпрецедентною”.

Напередодні віце-президент США Майк Пенс та голова КНР Сі Цзіньпін представили дуже різні підходи, коли виступали перед регіональними лідерами на саміті в столиці Папуа - Нової Гвінеї, Порт-Морсбі.

Пенс застеріг членів АТЕС з приводу прийняття зовнішньої заборгованості, яка “може підірвати” їхній суверенітет, і закликав країни АТЕС “захищати свої інтереси, зберігати свою незалежність”.

“І так само, як Америка, завжди ставити свою країну на перше місце”, - додав Пенс.

Пенс заявив, що прихильність США Індо-Тихоокеанському регіону «ніколи не була сильнішою».

Сі Цзіньпін говорив на саміті про свою флагманську ініціативу “Один пояс - один шлях”, покликану зміцнити мережу сухопутних і морських зв'язків з Південно-Східною Азією, Центральною Азією, Близьким Сходом, Європою і Африкою. За словами китайського лідера, за цією ініціативою немає ніякого геополітичного порядку.