Іспанія погрожує заблокувати Brexit-угоду через Гібралтар

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес допустив відмову Мадрида підтримати угоду про вихід Великої Британії зі складу ЄС через невирішене питання Гібралтару

Про це Санчес заявив у вівторок, 20 листопада.

"Якщо не буде ніяких змін щодо Гібралтару, Іспанія не буде голосувати за угоду з Brexit", - цитує Санчеса Reuters.

Напередодні міністр закордонних справ Іспанії Хосеп Борель сказав, що Мадрид підтримає угоду щодо Brexit тільки за умови окремих переговорів стосовно Гібралтару.

"Ми хочемо дати чіткі пояснення щодо тексту угоди, що переговори між Сполученим Королівством та Європейським Союзом не стосуються Гібралтару" - відзначив він.

Глава відомства підкреслив, що майбутні переговори щодо Гібралтару - це окремі переговори. Борель окремо підкреслив, що поки це питання не прояснять, подальший прогрес у питанні Brexit буде неможливий.

Зазначимо, що у 2016 році близько 96% мешканців Гібралтару проголосували на референдумі за збереження Британії в ЄС.

У 1830 році Гібралтар був офіційно оголошений колонією Великої Британії (де-факто контроль встановлений в 1713 році), після відкриття в 1869 році Суецького каналу його значення зросло, так як відтепер Лондон повністю контролював судноплавство в Середземному морі.

Належність території оспорюється Іспанією.

14 листопада кабінет міністрів Великої Британії дав згоду на затвердження угоди про Brexit, узгодженої з Брюсселем у вівторок на технічному рівні.

19 листопада проект угоди підтримала Рада ЄС.