Лідер “євробляхерів” пояснив, чому вони перекрили дороги по всій країні

Очільник організації “Авто Євро Сила” Олег Ярошевич перелічив низку вимог протестувальників, які перекрили частину автошляхів по всій країні

“Ми вимагаємо рівних прав як для нових, так і вживаних автомобілів”, - заявив Ярошевич  в ефірі програми "Ваша свобода" (проекту "Радіо Свобода") на Еспресо.TV​

За словами Ярошевича так звана акція непокори проходить сьогодні у 56 містах та на 67 локаціях.

Першою вимогою “євробляхерів” лідер  “Авто Євро Сила” назвав повне скасування акцизу при розмитненні авто.

За його словами, у світі ставки на розмитнення авто різняться незначно - близько 40% у кожній країні. "Ми підрахували, що 34% від вартості автомобіля - це обов’язкові платежі до бюджету. Решту забирає акциз”, - стверджує Ярошевич.

Також, за його словами, протестувальники вимагають повернути ухвалені Радою 8 листопада законопроекти назад в Комітет ВРУ, де б могли знову розглядатися правки.

За словами Ярошевича, у Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відкинули 146 з 147 їхніх правок. Тож акцизні ставки, запропоновані в ухвалених законах, їх не задовільняють.

Читайте також: Повний легалайз “євроблях”. Що ухвалила Рада та як тепер розмитнити авто

“Згідно з прийнятим законопроектом, громадяни України мають сплатити 100-130% від вартості автомобілю”- заявив лідер “євробляхерів”.

За словами Ярошевича, вартість збільшується саме за рахунок акцизу. Тож розмитнити автівку віком понад 15 років - дорого.

З його слів, на сьогодні середній вік автомобіля в Україні - 22+. Проте присутній в студії лен правління Спілки автомобілістів України Петро Козак виправив та заявив, що насправді середній вік авто в Україні - 16+.

Також Ярошевич серед вимог назвав “забрати коефіцієнт розмитнення взагалі для воїнів АТО, інвалідів 1 та 2 групи та багатодітним сім’ям”.