Вчені виявили у лісі 16 "гігантських" вірусів. Вони живуть у грязюці

В американському штаті Массачусетс біологи більше 30 років проводять найдовший експеримент в історії людства по потеплінню грунту, і зараз там раптово виявили 16 нових вірусів

Як пише Science Alert, в лісі вчені аналізують, як підвищення температури грунту і збільшення вологості впливають на бактерії, що живуть в грязюці.

Метою експерименту була ізоляція бактерій безпосередньо від навколишнього середовища для аналізу їх реакції на потепління температури грунту. В результаті біологи випадково виявили 16 нових супервірусів. 

"У цьому дослідженні ми виявили 16 різних геномів гігантських вірусів, але ми просто дряпаємо поверхню. Якщо ми спробуємо більше на тій же ділянці, це число буде легко подвоюватися, потроюватися або навіть збільшуватися в чотири рази", - кажуть науковці.

Деякі з виявлених вірусів зазвичай живуть тільки у водному середовищі, інших вчені раніше взагалі ніколи не зустрічали. Нові віруси, на відміну від звичайних, мають набагато більші розміри і складні геноми.

"Метагеномні дані, отримані тут з однієї вибірки, містять набагато більше нових гігантських геномів вірусів, ніж в будь-якому іншому місці на Землі", - каже Фредерік Шульц, один із дослідників.

При цьому вчені тільки почали аналізувати результати експерименту, тому в подальшому кількість знайдених вірусів може збільшитися в кілька разів.

Для ідентифікації вірусів дослідники суспендованих їх в розчині, що містить нетоксичний барвник, який зв'язується з ДНК. Після цього вони використовували метод FACS. З його допомогою можна виділити окремі клітини. Додатковий метод, відомий як міні-метагеноміка, допоміг команді впорядкувати ДНК 2 тисяч окремих клітин, що в кінцевому підсумку призвело до відкриття 16 гігантських сухопутних вірусів, невідомих науці досі.

"Грунт дуже різноманітний, - говорить один з дослідників UMass, Лорен Алтей, - і ми тільки починаємо розуміти, хто його населяє".