Цигарки чи забруднене повітря: вчені розповіли, що більше вкорочує людям віку

Дослідники зі США заявили, що забруднення повітря, яке в першу чергу викликане спалюванням викопного палива, є найкращим вбивцею в світі

Чиказькі вчені опублікували результати дослідження в журналі AQLI.

Саме дослідження являє собою спробу з'ясувати, якою мірою дрібні частинки, що потрапляють у повітря, скорочують життя.

Виявляється, в усьому світі людина живе в середньому на 1,8 року менше від очікуваної тривалості життя через забруднення повітря. Це гірше, ніж показники від паління сигарет, алкоголь, ВІЛ / СНІД, малярія та терористичні  акти.

Зверніть увагу, на цій інфографіці вказане середнє вкорочення віку для людей із усього світу.

Дослідники додають, що якщо поточний стан забруднення збережеться, глобально населення втратить в цілому 12,8 млрд. років життя.

Варто враховувати, що показники будуть різнитися для усіх куточків світу через вплив різних факторів. Наприклад, у деяких районах Індії, другої за величиною країні в світі за чисельністю населення, люди можуть жити на 11 років менше через забруднення повітря. Китай та Індонезія також сильно постраждали від забруднення: через це там люди живуть менше на сім років і п'ять з половиною років відповідно.

Середні втрати в очікуваній тривалості життя збільшилися з 1,0 в 1998 році до 1,8 в 2016 році в країнах, що розвиваються (в основному в Азії і Африці), і які відчувають найбільше зростання забруднення повітря.

Проблема ускладнюється відсутністю дій по скороченню рівнів забруднення. Наприклад, лише деякі з 100 найбільш забруднених міст Індії розробили стратегії по боротьбі із забрудненням, незважаючи на те що ще три роки тому їх попросили зробити це.

Краще справи йдуть у Європі і Північній Америці, де рівень забруднення впав завдяки добре реалізованій політиці щодо досягнення чистого повітря. В середньому, хтось у Сполучених Штатах або Сполученому Королівстві втрачає близько місяця життя через забруднення повітря.

Україна в дослідженні згадується у таблиці, де зазначено показники замірів дрібнодисперсних частинок РМ2.5. Згідно з ними, середньостатистичний українець через забруднення повітря втрачає 7 місяців життя.

Довідка:

РМ2.5 - це повітряний забруднювач, до складу якого входять як тверді мікрочастинки, так і дрібні крапельки рідини. І ті, і інші розміром приблизно від 10 нм до 2,5 мкм.  Зовсім дрібні частинки (близько 1 нм і менше) - це вже молекули газів.

Чому саме 2.5 мкм? Тому що на відміну від більш великих часток, РМ2.5 легко проникають крізь біологічні бар'єри і тому становлять найбільшу загрозу для організму.