Керівна партія Польщі пропонує змінити суперечливі норми судової реформи

Депутати Сейму Польщі від правлячої партії Право і сраведлівість внесли на розгляд парламенту законопроект про зміни чинного Закону про Верховний Суд

Про це повідомляє Reuters.

За словами спікера Сейму Марека Кухціньского, законопроект скасовує деякі пункти розкритикованої ЄС судової реформи.

Проект змін передбачає повернення до складу Верховного суду суддів, які були змушені піти на пенсію у віці 65 років. Крім того, проект скасовує процедуру отримання згоди президента Польщі для подальшої роботи суддів після досягення віку у 65 років.

Тепер 20 суддів Верховного суду, які були змушені піти на пенсію через зниження пенсійного віку, зможуть повернутися на свої пости. Саме відставка суддів викликала критичну реакцію Єврокомісії, яка порушила стосовно Польщі штрафну процедуру і передала це питання на розгляд до Європейського суду юстиції.

Згідно з попереднім вердиктом Європейського суду від 19 жовтня, польська влада повинні призупинити дію нових законів, прийнятих в рамках реформи судової системи.

У повідомленні, опублікованому на сайті Права і справедливості йдеться, що новеллізація вноситься в Сейм для задоволення попереднього рішення Суду ЄС.