Нардепи від БПП пропонують криміналізувати наклеп

За наклеп - до трьох років за грати. Таке пропонують депутати від БПП Паламарчук, Палатний та Велікан у своєму законопроекті

20 листопада у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп” №9306.

Автори законопроекту – нардепи від Блоку Петра Порошенка Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікан.

Відомо, що 21 листопада законопроект направлений на розгляд Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

“Положеннями законопроекту передбачено встановлення кримінальної відповідальності за скоєння такого суспільно небезпечного діяння як "наклеп", який полягатиме в умисному поширенні завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Також у пояснювальній записці народні обранці зазначають, що “журналісти досить часто публікують і поширюють інформацію, яка не відповідає дійсності” та нагадують “випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк)”. У законопроекті нардепи посилаються на міжнародний досвід та пропонують кримінальну відповідальність за наклеп.

Так, у законопроекті депутати пропонують внести зміни у статтю 151 Кримінального кодексу України та пункт 1 частини першої статті 477 Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, за “наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію” народні обранці пропонують карати штрафом від 3,4 до 8,5 тис. грн, або виправними роботами на термін до одного року, або обмеженням волі до двох років.

Якщо ж ті ті самі дії вчинені “шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі інтернет” творці законопроекту пропонують карати штрафом від 8,5 до 25,5 тис. грн, або  виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

За обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину пропонується покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.