Прокопчука-молодшого Росія може використовувати як важель впливу, - Маломуж

Ігоря Прокопчука, який очолює українське представництво в ОБСЄ і також є братом російського представника у Інтерполі Олександра Прокопчука, можуть використовувати як важель впливу не на користь України

Про це екс-керівник військової розвідки України Микола Маломуж заявив у програмі "Радіо Свобода" на Еспресо.TV.

Він зазначив передусім, що Росія в усіх міжнародних організаціях відповідно посилює свої позиції - в першу чергу політичні та оперативні.

"Це означає, що в усіх цих організаціях: ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та Інтерполі працюють співробітники спецслужб РФ. Вони виконують стратегічні завдання - формувати через ці організації модель впливу на світові процеси, на регіональні, на конкретні теми, пов'язані з міжнародним правом та відносинами, з оцінками Росії, з просуванням своїх інтересів або, як-от через Інтерпол, використання - в кримінальному форматі переслідування, або, відповідно, підтримки тих злочинців, які працюють проти України, але в інтересах Росії", - заявив Маломуж. 

Щодо Олександра Прокопчука, який залишається віце-президентом Інтерполу, Маломуж зазначив, що якби він таки очолив Інтерпол, то працював би проти України більш ефективно. Стосовно особистого знайомства та спілкування з російським генералом, він також зазначив, що під час навчання у Шевченківському університеті перетинались як студенти. 

"Він пішов у Житомирський обком комсомолу, а зрештою по лінії спецслужб Російської Федерації. Ми ж на базі наших українських спецслужб формували і розвідку, і контррозвідку", - розповів екс-розвідник.
Натомість з його братом, Ігорем Прокопчуком, який очолює представництво України в ОБСЄ, у Відні перетинався набагато частіше по лінії безпеки та оборони.

"Я переконаний, що людину не можна звинувачувати апріорі. Його діяльність має визначити, зокрема, вітчизняне МЗС за відповідними результатами роботи організації. У даній ситуації ми не бачимо великих зрушень, посилення позиції України в ОБСЄ. Я знаю деякі заяви представників про те, що там не війна і тому подібне. Нам потрібно ефективніше працювати у Відні", - наголосив Маломуж.

Але найбільшою небезпекою щодо статусу українського брата є так звана системна  загроза використовування родичів як варіанту важелів впливу. Коли, наприклад, одна людина перебуває за кордоном.

"Тобто це та модель, яка вразлива завжди. При проведенні спецоперацій різними спецслужбами розвідки, а в свій час ми проти терористів і піратів використовували такий варіант, коли близькі родичі були, відповідно, в інших статусах і ми через них впливали на терористів, щоб вони відпустили наших заручників. Це був важіль впливу. Це навіть наша практика, а Росія це буде ще більш ефективно використовувати. Тому навіть якщо до Ігоря Прокопчука зараз немає питань, треба щоб він ту посаду посів у тому форматі, яка не буде вразливою і для нього, і для України", - зазначив експерт.

Раніше, 20 листопада, МЗС прокоментувало зв'язок українського дипломата з кандидатом від Росії у президенти Інтерполу. Як зазначили у міністерстві, родинні зв'язки не вплинули на роботу постійного представника України при ОБСЄ Ігоря Прокопчука і не шкодять національним інтересам України.