Меркель пригрозила бойкотувати саміт Євросоюзу щодо Brexit, - ЗМІ

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пригрозила бойкотувати саміт ЄС у тому випадку, якщо не вдастся повністю узгодити угоду щодо Brexit

Про це повідомляє The Times.

За даними джерел видання, Меркель відмовляється їхати у Брюссель у неділю, якщо всі проблемні моменти угоди з Великою Британією не будуть врегульовані заздалегідь.

Каменем спотикання є позиція Іспанії щодо Гібралтару, та неврегульованість прав на риболовецьку діяльність в прикордонних водах.

У неділю, 25 листопада, відбудеться саміт ЄС, на якому обговорять британський проект угоди стосовно Brexit.

20 листопада прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес допустив відмову Мадрида підтримати угоду про вихід Великої Британії зі складу ЄС через невирішене питання Гібралтару.

Зазначимо, що у 2016 році близько 96% мешканців Гібралтару проголосували на референдумі за збереження Британії в ЄС.

У 1830 році Гібралтар був офіційно оголошений колонією Великої Британії (де-факто контроль встановлено в 1713 році), після відкриття в 1869 році Суецького каналу його значення зросло, оскільки відтепер Лондон повністю контролював судноплавство в Середземному морі.

Належність території оспорюється Іспанією.

У листопаді 2018 року Велика Британія та Європейський Союз погодили план прем'єра Терези Мей щодо Brexit. Лондон заплатить за вихід з ЄС близько 39 млрд фунтів стерлінгів. Глава Європейської ради Дональд Туск заявив, що остаточну угоду щодо виходу Великої Британії з ЄС можуть ухвалити вже 25 листопада, "якщо не станеться нічого надзвичайного"