Бюджет-2019: акциз на цигарки зросте з липня

23 листопада Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект №9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів"

По це повідомляє РБК-Україна.

За документ після багатьох провальних рейтингових голосувань у другому читанні проголосували 236 парламентарів. 

Зазначається, що з 1 липня 2019 року ставки акцизного податку на тютюнові вироби підвищатьс на 9 відсотків. Також встановлюється нульова ставка акцизного податку на етиловий спирт, що використовується для виробництва харчового оцту, парфюмерно-косметичної продукції та продукції технічного призначення.

Для забезпечення контролю за цільовим використанням спирту встановлять перелік вимог до підприємств, які отримують спирт за нульовою ставкою акцизного податку. Також передбачається, що такі підприємства будуть обладнані витратомірами отриманого спирту і витратомірами обсягу виробленої продукції. Так, інформація з них щодня передаватиметься до контролюючих органів.

Крім того, норми про зміни в адмініструванні акцизного податку на пальне і спирт набудуть чинності з 1 липня 2019 року, а відповідальність за порушення зазначених норм - з 1 жовтня 2019 року.

З 1 січня 2019 року підвищиться ставка екологічного податку на викиди двоокису вуглецю (СО2) стаціонарними джерелами з 0,41 грн/тонну до 10 грн/тонну і передбачити поетапне підвищення ставки до рівня 25 грн/тонну у 2022 році (щорічне підвищення на 5 грн/тонну).

Також встановлять, що з 1 січня 2019 року до 31 грудня 2019 року (включно) до ставки рентної плати за користування надрами для видобування залізної руди застосовується коефіцієнт, що дорівнює 1,1.

Збільшуються ставка рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів на 50%.

У проекті закону пропонується підвищити контроль за обігом пального. Для цього в Системі електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП, - ред.) планується відображати фактичний рух палива в розрізі місць зберігання (на даний час облік здійснюється у розрізі суб'єктів господарювання).