Скільки на субсидії передбачено в Бюджеті-2019. Пояснення Маркарової

У Бюджеті на 2019 рік передбачене виділення 58 млрд грн на субсидії, а також їхня монетизація

Про це заявила міністр фінансів України Оксана Маркарова, передає Еспресо.TV.

"Запланована загальна цифра 58 млрд, з яких 55 млрд - програма-стандарт на субсидії, однак вона вже розділена на 2 підпрограми, тому що ми передбачаємо монетизацію субсидій у наступному році", - сказала Маркарова.

Читайте також. Хто з нардепів голосував за Бюджет-2019. Повний список

Очільниця Мінфіну уточнила, що одна програма фінансуватиметься повністю з 1 січня, а іншу запустять спочатку в пілотному режимі.

"У нас будуть окремі програми. Одна - це стандартна програма, яка з 1 січня фінансуватиметься в повному обсязі, щоб забезпечити субсидіями всіх, хто має на них право. І є друга програма. На основі робочої групи Мінсоцполітики і Мінфіну підготовчий етап буде завершений і розпочнеться спочатку частково в пілотному режимі і до кінця року маємо перейти на повну монетизацію. Тому в цьому сенсі програму субсидій буде розширено в плані інструментів і переходу до монетизації", - пояснила Маркарова.

Урядовець запевнила, що коштів на забезпечення усіх субсидій у бюджеті вистачить.

"Ми ще раз уточнили кількість отримувачів субсидій, Мінсоцполітики запустило реєстр отримувачів, ми поглиблюємо і проводимо верифікацію. По тому ж реєстру ми бачимо, що є певні резерви там, де субсидія нараховувалася не тільки тим, хто її потребував. Фінальні розрахунки показують, що сума, яка є в держбюджеті, достатня, щоб в 2019 році потребу в субсидії повністю забезпечити", - підсумувала Маркарова.