У ПАРЄ відмовились від майже всіх запропонованих Росією правок в регламент

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи на засіданні в Гельсінкі вирішило відмовитись від майже усіх змін в регламент на вимогу Росії

Як написав у себе у Facebook голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв, Бюро залишило лише одну правку: у випадку позбавлення делегації права голосу, це не стосується виборів генсека Ради Європи, суддів ЄСПЛ та комісара з прав людини.

"Вибори генсека наступного року, тому, вочевидь, є спроба збоку зацікавлених осіб в Раді Європи, та й не тільки там, переконати росіян приїхати у січні в Страсбург. І хоча більшість моїх співрозмовників в ПАРЄ вважає цей варіант фантастикою, бо ці зміни не можуть бути прийняті до подання делегацій в ПАРЄ на 2019 рік, я би не відкидав цю можливість", - зазначив Ар'єв.

Він пояснив, що подати свою делегацію росіяни можуть лише раз на рік - на початку року. Є лише один виняток, якщо в країні проходять вибори, то це робиться пізніше. Наступного року в РФ вибори не заплановані.

Нагадаємо, на засіданні у жовтні ПАРЄ не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

ПАРЄ позбавила делегацію Росії права голосу в січні 2015 року через агресію цієї країни проти України. З тих пір російські представники чинили тиск на ПАРЄ, намагаючись домогтися скасування санкцій.

Санкції ПАРЄ проти Росії не стосуються економіки, однак асамблея стала першим міжнародним органом, членом якого є Росія і який зміг ввести обмеження проти росіян.